سیکل تبرید: جذب حرارت از یک سیال و دفع آن به سیال دیگر (سیال می تواند هوا یا آب ویا هر نوع گاز یا مایع دیگر باشد) می باشد . در کلیه سیستمهای تبريد حفظ سرما مستلزم جذب حرارت از موادی با درجه حرارت کمتر و خارج کردن این حرارت به محیطی با درجه حرارت بالاتر می باشد. از تبرید چه استفاده هایی میشود؟ 1. مواد غذایی: • نگهداری مواد غذایی • منجمد کردن مواد غذایی مثل گوشت • پاستوریزه کردن و نگهداری شیر وبستنی
2. صنایع شیمیایی: • تقطیر گازها • رطوبت گیری از هوا • نگهداری مایع در فشار کم • دفع حرارت در تحولات شیمیایی 3. استفاده در تهویه ساختمانها سیستم های تبرید به سه نوع تقسیم میشوند: A. سیستم تبخیری: سیستم تبخیری به دلیل کم خرج بودن و عملکرد ساده ای که دارد در مناطق خشک به عنوان سیستمی محبوب با راندمان نسبت ا خوبی شناخته می شود. B. سیستم تراکمی: اصول کار سیستم های تراکمی و یا به عبارتی ماشین های مبرد تراکمی بدین صورت است که مقداری کار در کمپرسور به سیستم داده می شود ،کمپرسور سیال مبرد را متراکم نموده و سیال که در اثر افزایشفشار به صورت گاز داغ می باشد در کندانسور حرارت خود را به محیط پسمی دهد و پساز عبور از شیر انبساط وارد اواپراتور شده و در اثر مکشو ازدیاد حجم تبخیر شده ، حرارت محیط اطراف را کسب می کند و درنتیجه هوای اطراف اواپراتور سرد می شود. چهار عنصر اصلی سیتم تبرید تراکمی: 1. کمپرسور 2. شیر انبساط 3. مبدل حرارتی کندانسور 4. مبدل حرارتی اواپراتور این اجزا ساختار اصلی یک سیستم تراکمی را تشکیل میدهند، گرما را از یک محدوده گرفته وبه محدوده دیگر که همان هوای آزاد است، منتقل میکنند. C. سیستم جذبی: در این نوع سیستم به جای کمپرسور و سلیر اجزای اصلی که به آنها اشاره شد از یک مکانیزم دیگر برای ایجاد سرمایش استفاده میشود.
طبقه بندی سیستم های جذبی: 1. ازنظر چرخه تغلیظ ماده جاذب: 1.1چیلر جذبی تک اثره – 1.2چیلرجذبی دو اثره
2. از نظر منبع گرمایی عملیات تغلیظ : 2.1چیلر جذبی آبگرم – 2.2چیلرجذبی بخار – 2.3چیلرجذبی شعله مستقیم
کلاسه بندی کاربردهای تبرید: ۱) تبرید خانگی ۲) تبرید تجاری ۳) تبرید صنعتی ۴) تبرید حمل و نقل ۵) تهویه مطبوع ساختمانها ۶) تهویه صنعتی . تبرید خانگی : وسعت تبرید خانگی محدود میباشد و بطور عمده به یخچال و فریزرهای خانگی مربوط میشود ولی به دلیل کثرت استفاده، بخش قابل ملاحظه ای از بحث تبرید را شامل میگردد. دستگاههای تبرید خانگی معمولا کوچک هستند و با ظرفیتهای ورودی ۳۵ تا ۳۷۵ وات تولید میشوند. در این دستگاهها از کمپرسورهای بسته استفاده میشود. تبرید تجاری : تبرید تجاری به طراحی، ساخت، نصب و تعمیر دستگاههای سردکننده مورد استفاده در مغازه ها، رستورانها، هتل ها وموسسات تهیه و تولید مواد غذایی و فاسد شدنی محدود میشود. تبرید صنعتی : به دلیل مشخص نبودن حدود دقیق تبرید صنعتی و تجاری، اغلب آنها را با یکدیگر اشتباه میکنند. بطور کلی دستگاههای تبرید صنعتی از نظر اندازه بزرگتر از دستگاههای تجاری میباشد و یک نفر تکنسین با تجربه از آنها نگهداری مینماید. از نمونه های معمول تبرید صنعتی، واحدهای یخسازی، بسته بندی مواد پروتئینی بزرگ (گوشت، ماهی، مرغ، غذاهای منجمد و …)، نوشابه سازی، بستنی سازی و واحدهای صنعتی نظیر پالایشگاههای روغن، واحدهای شیمیایی، واحدهای لاستیک سازی و … میباشد. تبرید حمل و نقل : قسمتی از کاربردهای این گروه را میتوان به عنوان شاخه ای از تبرید تجاری و قسمتی دیگر را شاخه ای از تبرید صنعتی در نظر گرفت.به هر صورت هردو مورد به اندازه کافی وسیع و قابل توجه هستند. تبرید کشتی ها در کشتی های صیادی و مخازن حمل و نقل محصولات فاسد شدنی مشاهده میشود. تبرید حمل و نقل به تجهیزات تبرید مورد استفاده در کامیون ها برای حمل و نقل طولانی یا محلی و واگن های راه آن مربوط میشود. تهویه مطبوع : بطوری که از اسم تهویه مطبوع برمی آید این مقوله با شرایط هوا در نواحی یا فضاهای مورد نظر در ارتباط میباشد و نه تنها کنترل دما بلکه کنترل رطوبت و سرعت وزش هوا را نیز بهمراه تصفیه و تمیز کردن آن شامل میشود. کاربردهای تهویه مطبوع بر دو نوع خانگی و صنعتی میباشد. سیستمهایی که وظیفه عمده آنها مطبوع کردن هوا برای راحتی انسان است تهویه مطبوع خانگی نامیده میشود. نمونه ای از این سیستمها را میتوان در منازل، مدارس، دفاتر، مساجد، هتلها، سوپر مارکت ها، ساختمانهای عمومی، کارخانجات، اتومبیلها، اتوبوسها، هواپیماها، کشتی ها و… مشاهده نمود. از طرف دیگر هرگونه مطبوع سازی هوا که هدف اصلی آن رفاه انسانها نباشد، تهویه صنعتی نامیده میشود. این الزاما بدین معنی است که سیستم های تهویه صنعتی با توجه به وظیفه اصلی شان نمیتوانند برای آسایش انسانها مورد استفاده قرار گیرند. تهویه صنعتی : کاربردهای تهویه صنعتی از نظر تعداد و تنوع نامحدود هستند. به بیان کلی وظیفه سیستمهای تهویه مطبوع صنعتی عبارتند از: ۱)کنترل میزان رطوبت مواد مرطوب ۲)کنترل شدت واکنشهای شیمیایی و بیوشیمیایی ۳)محدود نمودن میزان تغییرات مواد ظریف از لحاظ انبساط و انقباض حرارتی ۴)فراهم نمودن هوای تمیز و تصفیه شده که اغلب برای کار راحت و تولید محصولاتی با کیفیت بهتر، لازم میباشد.
|